Kwiatki po lewej to kwiaty na kępie szczypiorku po prostu, kępy, których się nie zjada, zostawiam i ścinam dopiero jak kwiatki przekwitną, a to białe przed nimi to ostrogowiec, sam się wysiewa, ale nie mam pojęcia jak, musi mieć bardzo drobne nasiona, bo nigdy nie zdążyłam ich zauważyć.
Piwonie mam na " angielskiej rabacie" posadzone pojedyńczo, w rytmach, a na tej drugiej rosną cztery sztuki w rzędzie, chodziło mi o to, żeby utworzyły taką masę, zwarty rząd kwiatów.
Mam nadzieję że zdążę jeszcze z obsadzeniami moimi jeszcze innymi piwoniami - zakładam, a właściwie zmianiam rabatę - są tam już trzy różne i jedna majowa i jeszcze mam trzy inne kupione wiosną, z anemonowymi, pojedyńczymi kwiatami. Do tego na pewno będą irysy, dołem starzec, tzw. królicze uszy. Jako akcenty wysokie są już pnącza - dwie róże i jeden wiciokrzew, po bokach róż będą niebieskie powojniki. Kwitnienie będzie krótkie, ale spektakularne, resztę kolorów w pozostałe miesiące lata zrobią pnącza i te szare, filcowe starce.